OMGEVING

 

Het Gasthuis ligt letterlijk en figuurlijk midden in de Betuwe. De Betuwe is een prachtig gebied tussen de Waal, Nederrijn en de Lek. De Betuwe bestaat uit drie delen: de Over-Betuwe, de Neder-Betuwe en de Tielerwaard. De landstreek valt zowel onder bestuursregio Arnhem-Nijmegen als Rivierenland.

 

De Linge stroomt van oost naar west door de Betuwe. De Betuwe staat vooral bekend om haar fruitteelt (appels, peren, kersen), dit komt met name door de goede bodemgesteldheid van het gebied. De naam Betuwe betekent ‘goede grond’ en de Veluwe zou ‘slechte grond’ betekenen. Althans dat is de ene verklaring van de naam. De andere verklaring is dat het is afgeleid van de Bataven, die dit gebied als thuisland hebben gehad.

 

De Betuwe is een veelzijdig gebied, waar cultuurhistorie, nostalgie, water en natuur hand in hand gaan. Tussen de fruitboomgaarden, met in het voorjaar de overweldigende bloesem, langs de kronkelige rivieren en slingerende dijkjes is het iedere dag genieten in de Betuwe.

 

Door de centrale ligging zijn ook steden gemakkelijk bereikbaar. Arnhem inclusief haar prachtige musea ligt op 20 kilometer, Nijmegen is nog dichterbij. Tiel, Rhenen (met het de prachtige dierentuin ‘Ouwehands’) en Wageningen zijn 15 minuten rijden. Maar ook Utrecht en Den Bosch zijn goed bereikbaar vanuit het Gasthuis.